A Kapu készítője

Pethő Sándor, fafaragó

1979- ben születtem, Kézdivásárhelyen nőttem fel és végeztem iskoláimat. Gyerekként nagyon sok időt töltöttem nagyapám asztalosműhelyében. Tőle a kapuk összeácsolását, a fafaragást anyukámtól tanultam.

Első kapumat- segítségükkel- 14 éves koromban készítettem, majd minden szünidőben készült egy- egy kapu.

Tanulmányaim befejezése után a sok megrendelésnek köszönhetően folyamatosan készítjük a székelykapukat. Nemcsak kapukat, hanem kopjafákat, emlékműveket, térplasztikákat, valamint mindenféle fából készült egyedi építményeket.

Eddig több mint 220 kisebb -nagyobb székelykaput készítettem, 2005 -ben a világ legnagyobb székelykapuját, több falubejárati akókaput, Kanada legnagyobb székelykapuját, valamint a világ legnagyobb kopjafáját is én készítettem.

Az évek során jelentős mennyiségű motívumot gyűjtöttünk össze régi székelykapukról, melyeket folyamatosan felhasználunk a készülő kapuk mintázatához.

Úgy gondolom, hogy attól egyedi egy székelykapu, ha benne felismerhető készítőjének egyedi stílusa. Éppen ezért a minták faragásához egy teljesen egyedi mélyfaragásos módszert dolgoztam ki, ennek köszönhetően a motívumok sokkal jobban kidomborodnak az oszlop síkjából, ez teszi igazán különlegessé a kapuimat.

Ez a megmunkálás lehetővé tett, olyan művészi kivitelezést, melynek eredményeként 2015- ben székelykapuimmal elnyertem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megítélt „ Magyar Kézműves Remek „ címet.

Három éve költöztem családommal Magyarországra, a Somogy megyei Bálványosra, ahol továbbra is székelykapuk készítésével foglalkozom.